Un projecte empresarial liderat pel catedràtic Modesto Orozco, seleccionat en el programa de transferència tecnològica de la Fundació Botín

La Plataforma EDMD, desenvolupada per l’equip de Modesto Orozco, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Química de la UB, en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), centres ubicats al Barcelona Knowledge Campus (BKC), és un dels projectes empresarials que ha seleccionat la Fundació Botín, a través del seu programa d’inversió en transferència tecnològica Mind the Gap. La Fundació, que ha valorat «l’alta capacitat innovadora i viabilitat» del projecte, n’impulsarà la posada en funcionament.

La Plataforma EDMD és una eina bioinformática constituïda per un simulador que ajuda a dissenyar fàrmacs sense la necessitat de fer assajos reals. Aquesta aplicació bioinformática podria permetre un estalvi de costos i temps equivalent a uns 40 milions d’euros per cada nou fàrmac, la qual cosa suposaria fins a un 10 % del cost total de desenvolupament.

Modesto Orozco, que lidera el Grup de Modelització Molecular i Bioinformàtica a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), centre adscrit al HUBc, el campus de la salut de la UB, també és director del Departament de Ciències de la Vida del BSC, director del Programa conjunt IRB Barcelona – BSC sobre biologia computacional i director del node de Bioinformàtica Estructural de l’Institut Nacional de Bioinformàtica. Així mateix, és un dels principals experts europeus en simulació de sistemes biològics i un referent internacional en l’estudi teòric de sistemes macromoleculars, especialment dels àcids nucleics (DNA i RNA).

(Notícia publicada el 5 de març al web de la UB)