Barcelona tindrà el supercomputador més potent del món l’any 2012

Barcelona tindrà el 2012 un dels quatre supercomputadors que conformen el projecte PRACE, una infraestructura científica europea que vol constituir el supercomputador més potent del món. Aquest ordinador treballarà en xarxa amb els altres tres i s’instal·larà al Barcelona Supercomputing Center (BSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Els supercomputadors són eines indispensables per resoldre els problemes científics i tecnològics més complexos en tots els àmbits de la ciència. L’any 2007, representants de 14 estats europeus van signar un acord que va donar origen a la iniciativa PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), l’objectiu del qual és la creació d’una infraestructura europea d’informàtica d’alt rendiment. En concret, es pretén crear un sistema permanent de supercomputació que estigui integrat per diversos equips connectats en xarxa que permetin treballar al màxim nivell internacional els investigadors europeus.

Després de la inauguració a Barcelona de la Conferència Europea d’Infraestructures de Recerca (ECRI 2010), que es va celebrar el passat mes de març, la ministra Garmendia va confirmar que l’Estat espanyol comptaria amb la seva pròpia seu o “node” del projecte PRACE a través del Barcelona Supercomputing Center o Centre Nacional de Supercomputació (BSC), que des de 2004 acull el superordinador MareNostrum, l’equip informàtic més potent de l’Estat espanyol.

L’objectiu per als propers anys és multiplicar les capacitats de càlcul de l’actual superordinador, que l’any vinent es traslladarà a un altre edifici més gran que permeti afegir nous equips que n’augmentin la potència fins a 100 vegades més. El nou supercomputador costarà 60 milions d’euros, dels quals el 50% els aporta la Generalitat, i treballarà conjuntament amb els altres tres superordinadors, situats a Alemanya, França i Itàlia, amb l’objectiu de conformar l’ordinador més potent del món.